Mat

Lammepølsegryte

Jeg kjøpte en slik en stor lammepølse fra Rema 1000 sin høstkampanje, og den kan absolutt anbefales!! Pølsa smakte skikkelig godt!

Man kan vel i prinsippet bruke denne pølsa til det man bruker vanlige kjøttpølser til, (bikkjegodbiter?), men jeg valgte å prøve oppskriften som sto på emballasjen.

Desverre står det bare ingredienser på pakken, ikke hvor mye du skal ha av hver ting. Så det ble derfor å prøve seg litt frem og tilbake.
Ingrediensene er som følger:

Lammepølse
Poteter
Løk
Hvitløk
Persille
Tomat
Tomatpure
Eplesider
Gressløk
Krydder

Fremgangsmåten:

Først skulle man snitte pølsa og brune den litt i panna. Jeg kuttet derimot pølsa opp i passende skiver og stekte de. Så skal du ta ut pølsene. Så bruner du alle grønnsakene, kuttet opp i terninger. Når det er gjort, har du oppi eplecider og tomatpure og litt vann, og lar det hele koke i 15 minutter. Smak til med godt krydder!

 

Vel, jeg visste som sagt ikke hvor mye som skulle være av hva. Jeg lagde bare halvparten av pølsa av gangen, og sparte den andre halvdelen til en senere middag. Jeg bruke en 0,33 liters flaske med eplecider, hele flasken altså, i tillegg til litt vann, og to stooore spiseskjeer tomatpure. Jeg var heller ikke flink til å krydre med noe annet enn salt og pepper. Gryta smakte egentlig ikke noe godt. Lettvin og grei, men ikke ås god... Kjedelig liksom!

Dagen etter søkte jeg opp oppskriften på nettet, og fant ut at jeg bare skulle ha brukt 2 ss eplecider, enda mindre tomatpure, og bittelitte granne vann. Jeg hadde ikke mere vanlig eplecider, så denne dagen tok jeg den med alkohol. Weee! Jeg krydra masse med svart pepper, salt, hvitløkssalt, lammekrydder, gressløk og persille, koriander og en liten dæsj pizzakrydder. Og jommen meg ble ikke retten en helt annen idag, MYE bedre! Nam nam.

 

Uansett om du lager denne retten eller ikke, så burde du virkelig prøve lammepølsene, skikkelig gode!

 

 

 

Sjokoladekake på 5 minutter - bokstavelig talt

På samme side som gulrotkaka, var det også en link til en oppskrift på mikro-sjokoladekake. Da det ikke tar all verdens tid å prøve ut oppskriftene på fem minutter, prøvde jeg denne også! 

Dessverre falt ikke denne oppskriften helt i smak, den ble hard og tørr. Det kan godt hende jeg hadde den i mikroen for lenge, selv om jeg tok kortere tid enn det oppskriften befalte. Derfor velger jeg å gi dere en annen variant av mikro-sjokoladekake. Den kan dere jo prøve selv, og gi tilbakemelding til meg om var god eller ikke?:D
Dette er ingrediensene du trenger per porsjon!

 • 4 ss mel
 • 4 ss sukker
 • 0,3 ts salt
 • 2 ss usukret bakekakao
 • 2 ss vann
 • 2 ss olje
 • Hakket sjokolade

Slik gjør du: 

Bland alt det tørre i en kaffekopp, vær nøyaktig med målene. Bruk gjerne måleskje. Bland så inn det våte, og rør ordentlig godt! Ingen klumper skal være igjen. Ha til slutt oppi den hakkete sjokoladen og fordel jevnt i røra. (Ha gjerne i noen på toppen til slutt som pynt, så smelter de fint inn i topplokket!)

 

Denne kaka skal stå i litt over ett minutt, men også er er det jo forskjellige fra mikro til mikro. Du kjenner vel din egen mikro best om det er futt i den eller ikke.. Det er fort gjort å steke den for lenge, og da blir den slik som min ble, hard og tørr. 

 

Serveres rett fra kaffekoppen med en klatt vaniljeis på toppen. Perfekt som en kjapp dessert når du har glemt å lage før middagen:)


 


 

Gulrotkake på 5 min. Bokstavelig talt.

Jeg kom over en fantastisk oppskrift på klikk.no på en gulrotkake som du kan smelle sammen på fem minutter! Og som klikk.no sier det selv, det er til og med inkludert steketid! 

Det fine er at den lages porsjonsvis, altså etter hvor mange som skal ha. Den serveres i kaffekopper og stekes i mikrobølgeovn. Ikke la deg skremme av det, den smaker kjempegodt! 


Bildet er fra artikkelen på klikk.no

Dette er ingrediensene du trenger per porsjon!

 • 4 ss mel
 • 4 ss sukker
 • 0,3 ts salt
 • 0,5 ts kanel
 • 0,5 stk gulrot
 • 2 ss egg
 • 2,5 ss olje

Slik gjør du: 

Bland alt det tørre i en kaffekopp, vær nøyaktig med målene. Bruk gjerne måleskje. Pisk egget og rør inn sammen med gulroten og resten av ingrediensene. For de som er glad i kanel, slik som meg, smaker det veldig godt med littegranne ekstra kanel. Eventuelt kan man drysse litt kanel på toppen av kaka når den er ferdig. 

På 800 w skal kaken steke i 2 minutter og 45 sekunder. Mikroen jeg brukte, er en 22 år gammel sak som ikke er kjempegod, og på nøyaktig 2 min og 45 sek ble det perfekt. I nyere mikroer ville jeg derfor prøvd med litt mindre. Det er fort gjort å steke den for lenge, og da blir den ikke like god!

 

Serveres rett fra kaffekoppen med en klatt vaniljeis på toppen og litt kaneldryss over. Perfekt som en kjapp dessert når du har glemt å lage før middagen:)Luksus studentmat: Scampi

Noen ganger må man unne seg litt luksus i hverdagen. Her kommer scampi inn i bildet. Du får kjøpt en halv kilo pillede og ferdigkokte scampi til 60-80 kroner, men så rekker en halv kilo tross alt veldig lenge også. 

Her er noen forskjellige forslag til scampiretter!


Scampi på asparges - seng:
Dette er så enkelt at det knapt nok kvalifiserer til en oppskrift: 

Du lar asparges trekke et par minutter i kokende saltet vann, samtidig som du steker scampi i olje. Dander det fancy på en tallerken og hell over litt hollandese-saus. Jeg har brukt en saus jeg kjøpte i Sverige, med dill og sitron. Kjempegodt!

Denne retten kan serveres som forrett i små porsjoner:Jeg skulle derimot bli mett på dette her, så det ble en større porsjon til middag: 


Lettvin wok med scampi: 
Scampi er perfekt til å woke, og her er det jo bare fantasien som setter grenser på hva man kan putte oppi panna. Du kan enten bruke ferdig wokposer, eller da det man måtte ha av grønnsaker i kjøleskapet. Jeg hadde bare babymais, kinakål og vanlig mais i kjøleskapet idag, men det holdt i massevis det! 
Jeg brukte en red curry saus i woken, og serverte den til meg selv med ris og soyasaus. Nam nam!

Siste rett skal jeg ha til middag idag, så jeg har ikke laget den enda: 

Tandoori scampi:
Er det noen som har prøvd den fantastiske tandooripakken fra Toro? Her er det meninga at man skal bruke kylling til, men man kan like gjerne lage den på scampi. Du følger bare pakkens anvisning, men legger ferdigkokte scampi i marinaden istedenfor kyllingkjøtt. 

Når jeg har laget middag, kan jeg oppdatere med et bilde. 

Ahh.. vann i munnen. Flere som liker scampi?Studentmiddag: Hjemmebakt porsjonspizza

Dette var dagens middag: Hjemmebakt porsjonspizza. 

Porsjonspizza er genialt. Jeg elsker kantstykker, og nå er alle stykkene med kant! Man kan lage forskjellige små-åizzaer om man ønsker det. Om man er en, som jeg er, bruker jeg restene som lunsj og middag i morra også. Genialt egon. Du skjærer altså opp deigen i ønsket størrelse før man legger på fyllet. Det ble ikke så veldig dyrt heller: 
Jeg kjøpte ferdig pizzabunn fra Peppes til 29,- og det var alt jeg betalte idag. Igår spiste jeg nemlig spagetti bolognese og hadde igjen masse mat. Jeg er bare en person, så igår brukte jeg kun kvarte kjøttdeigpakka (500 gr) og idag brukte jeg halve. Jeg brukte det som var igjen av tomatsausen som pizzasaus, og mais og ost som jeg brukte litt av i går ble også brukt på pizzaen. 

Tilsammen blir det ikke så dyrt, da jeg bruker de samme tingene til middag på forskjellig måter tre dager på rad! 

Imorra er det turdag i første klasse, der jeg er i praksis, så da skal jeg ha med pizza istedenfor pølser og varme opp på rist på bålet. Tenker det blir noen misunnelige seksåringer ja.. 


Karolines Kanel-Knuter

Når man er på hytta, har man tid til mye, som å bake! Idag testet vi en deilig oppskrift hentet fra denne bloggen, der heter den svenske kanelbullar. Men siden jeg liker å fornorske ting, og gjøre oppskrifter mine egne, har jeg nå døpt den Karolines Kanel- Knuter! 
Her er altså oppskriften på Karolines Kanel- Knuter:

Til deigen trenger du:
 • 1,3 liter mel
 • 1,5 dl sukker
 • 50 gram fersk gjær eller en pakke tørrgjær
 • 1 ts kardemomme
 • 125 gr margarin
 • 5 dl melk

Slik gjør du: 
 1. Smelt smøret og ha i melken. Pass på at blandingen er 37 grader, og rør ut gjæren i dette. 
 2. Bland de tørre tingene i en bolle og hell over den flytende gjærblandingen. 
 3. Elt og sett til heving. Det kan være lurt å ikke ha oppi alt melet med en gang, det er ikke alltid dette trengs. Du kan bruke resten av melet når du skal rulle ut deigen!
4. Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet. Det består av mykt smør, kanel og sukker.


Slik lager du knutene:
 1. Kjelve ut deigen i en firkant/rektangel og smør på kanelfyllet. (På hele firkanten, ikke slik jeg har tatt bilde av)
 2. Brett deigen dobbel.  3. Kutt opp deigen i strimler. Hver strimmel kutter du nesten i to, men la de henge sammen på toppen.  4. Strimlene tvinner du rundt, og binder sammen i en knute over der hvor de henger sammen. 

   

 5. La de heve en stund

 6. Pensle kanel- knutene med egg og ha på perlesukker. 


 7. Settes i ovnen på ca 215 grader i ca 10 minutter (men dette varierer fra ovn til ovn...)

   

Server mens de er varme! Kjempedeilig! 

Luksusstudentmiddag: Gresk gyros i pita

Jeg har hatt en liten ryddings i fryseren, og oppdaget at jeg hadde masse Gyros-kjøtt fra Sverige igjen!:) Dette ble en gresk variant av kebab, sunnere og veldig mye bedre! 


Gresk Gyros i pita med hjemmelaget tzatziki
Gyroskjøtt, mitt var ferdig marinert med gresk krydder
Pitabrød
Salat av eget ønske, jeg har agurk, salathode, tomat og rødløk

Hjemmelaget tzatziki: 
Matyoughurt
Hvitløk, finhakket
Agurk, finhakket
Salt og pepper

Denne retten tar mindre en fem minutter å lage, jeg rakk å lage alt mens det var reklame på TV... Herlig! Studentmiddag: Crispie fiskebiter i lomper

Studenter må jo spise litt fisk innimellom, men en som aldri har laget fisk til seg selv før, må gjøre det enkelt. 

Fiskepinner er jo et alternativ, men jeg ville prøve noe annet. Valget falt på crispies fra Findus, som er hvit-fiskbiter med sprø panering rundt. 


Igår spiste jeg og søs den med stekt fenikkel, kokte gulrøtter og parisiennesaus (hvit fiskesaus med sjalottløk og persille) til. Idag tenkte jeg å spise resten av pakka, og nok en gang hadde jeg ikke tenkt på tilbehør. Dermed ble det jakt i skapene igjen, og dette er det jeg klarte å diske opp med: 

Tacolomper, gulrøtter, salat og agurk, med rømme og sweet chilisausdressing på. 

Resultatet ble faktisk ganske godt! 

Jeg hadde ikke kokt gulrøttene, bare skjært dem i strimler. Jeg liker at det er ekstra sprøtt! Gulrøttene er litt skjult under alt det andre på bildet, men jeg tok ihvertfall en gulrot i hver lompe. Jeg hadde igjen litt frossen scampi i fryseren, det er de to klattene som ligger ved siden av! Jeg fikk nok til to lomper. Den ene spiste jeg til middag, den andre pakket jeg sammen i aluminiumsfolie så jeg har lunsj i morra! 

Fisken smakte forresten som en bedre utgave av fiskepinner. Jeg tror det er samme fisk som brukes, alaska Pollock, men paneringen rundt var MYE bedre! Den var ikke så fettete, men ordentlig sprø, og datt ikke av som den ofte gjør på fiskepinner. Jeg aner ikke hvor mye pakken koster, da jeg fikk den på handletur med mamma:) 


Studentmiddag: Svinekotelett med byggris og salat

Studentlommeboka mi er veldig gla for kiwis go'helg produkter til 14,90,- på fredager og lørdager, og jeg pleier å kjøpe et par når jeg først er innom en kiwibutikk. Denne helgen var det svinekoteletter.Jeg glemmer alltid å tenke på tilbehør når jeg er i butikken, så da blir det det man har å finne i skapene hjemme. Jeg hadde egentlig tenkt til å ha pommes fritt til, men det viste seg at jeg ikke hadde det likevel:( Så da ble det noe annet fra skapet, byggris. Dette er et sunnere alternativ til vanlig ris og ganske godt med krydder/saus til. 

Jeg hadde også bernesaus (hvordan skrives det egentlig..?) og salat til. Resultatet ble ganske godt, selv uten pommes fritt til!:)

Det beste er at retten koster jo sikkert rundt 20 kr tilsammen, med tanke på at tilbehøret holder til andre retter også! 

Vel bekomme!

Nytt godteri!

Candy King har nå kommet med en ny type smågodt, pære.

Den skal ta over for fersken som utgår fra August. 

Jeg har alltid digga fersken, men litt av en erstatter! Den smaker kjempegodt, er myk og god akkurat som fersken. Noen som har smakt pærevannet til Imsdal? Smaken minner litt om dette! 
Trist at fersken utgår, men man får jo fremdeles kjøpt Haribo-posene. 

Noen som har smakt pære?King size sjokoladecookies

Nå er jeg på fjellet for å gjøre skolearbeid i fred og ro. (Og trene triks med Chanel!) 

Men vi trenger alle litt pause fra skolearbeidet, så jeg bestemte meg for å bake sjokoladekjeks! De ble helt syykt gode! Sprø utenpå og myke inni!
Dette trenger du: 

Et egg
2 ss nøytral olje
En pose cookiemiks fra Toro... Ja jeg jukser. 

Server med noen biter mørk kokesjokolade og et stort glass melk!

Egentlig å rekker denne deigen til 16 stk, men jeg liker de store og bløte. Jeg lagde bare 9 stk av deigen, synes dette ble helt perfekt! Da ble de så store som de man får kjøpt på DeliDeluca... Bare myye bedre!

Studentmiddag: Crispi kalkunfilet med ostesaus

Dette er originloppskriften til Rema 1000 som jeg tidligere har laget en litt annen vri på. Denne oppskriften er også kjempegod og veldig enkel. Den er veldig billig også, med tanke den holder til to middager, og består av ting man ofte har i skapene. 
Du trenger: 
En pakke crisp kalkunfilet, 39,- for to stk, men det holder jo til to middager!:)
Potet(er)
brokkoli
Gulrot
2 ss smør
2 ss hvetemel
3 dl melk
Revet ost
Urter og krydder

Så her gjør du: 

1. Potene kan enten kokes eller skjæres opp i biter og stekes sammen med resten av grønnsakene.

2. Kalkunen stekes med olje i pannen til de er gylne.

3. Smelt smøret og rør inn melet. Rør inn melken litt etter litt. La dette småkoke i 5 min. Skru ned varmen og tilsett osten. Husk at sausen må IKKE koke etter at osten er tilsatt! Smak til med krydder og urter.

Jeg har brukt en grønnsaksskreller til å lage lange tynne flak fra gulrøttene til pynt. 

Velbekomme;)Studentmiddag: Kamuflert fiskemiddag

Denne retten er så god at du ikke tenker over at du spiser fisk! Kjempebillig også!

Jeg brukte resten av de fløtegratinerte potetene jeg brukte til tidligere måltider, og fremdeles var det mye igjen. Det var mye mat til 29,-! Fiskepinner er kjempebillig, og gulrøtter er ikke dyrt det heller. Fiskepinner holder seg i en evighet i fryseren, og gulrøtter knasker man som godteri, så summa sumarum tipper jeg dette måltiden ligger på rundt 15-20 kr. I de revne gulrøttene har jeg i litt sitronsaft og krydder. For de som sverger til ketsjup, funker dette på også!:)Studentmiddag: Kylling Tikka wok til ca 30,-

Jeg var på Meny med mamma her om dagen for å sjekke ut de nye vårnyhetene til 30%. En av nyhetene på salg, var Findus' nye Tikka Masala rett fra frysedisken

Denne kostet litt over 30 kroner, husker ikke nøyaktig, og holder til ihvertfall to middager, tre om du ikke er storspist. For å drøye måltidet mer, kan man ha oppi ekstra ris, spinat og servere med nanbrød. Nanbrød kommer også i 2 pack, men husker ikke hvor mye det koster. Det er vel rundt 20-30 kroner, så tilsammen blir det ca 30 kroner for en middag. 
1. Kok ris, ha oppi litt gurkemeie for gul farge. 
2. Ha ønsket mengde av Tikka Masala posen i en varm panne med smør
3. Ha oppi hakket spinat hvis du ønsker det. 
4. Stek nanbrødet
4. Ha risen oppi panna

Server med litt salat. 


Slik ser det ut uten den ekstra risen


Det er skikkelig dårlig fargegjengivning her, men maten er gul og salaten grønn selv om det ser ut som det er omvendt. Jeg hadde glemt å kjøpe nanbrød, så tok litt focaccia ved siden av istedenfor. 

Jeg håper det hørtes mer fristende enn det så ut som på bildene, er så dårlig på å ta bilde av mat! Men det smakte ihvertfall kjempegodt, og det var også overraskende mange kyllingbiter i retten! De bare syns ikke så veldig mye på det siste bildet, for jeg hadde oppi MASSE gul ris... 

Dette er den nye pytt-i-panne, garantert!!

Velbekomme!Studentmiddag: Crispi kalkunfilet med fløtepoteter og grønnsaker til 35++

Det har blitt en del matinnlegg nå i det siste, men gjør det no a?

Et middagstips til for studenter, er denne retten: 

Crispi kalkunfilet med fløtegratinerte poteter og grønnsaker, til litt over 35 kr. Du kjøper inn for to middager, men per middag blir det altså litt over 35 (grønnsakene hadde jeg nemlig i frysern fra før..)

1. Kok frosne grønnsaker, jeg har brukt en blanding av blomkål og brokkoli fra findus
2. Stek en av kalkunfiletene i masse smør, da blir crispen ekstra crispi. Den koster 39 for to stk. 
4. Jeg har kjøp Erlings fløtegratinerte poteter fra Rema1000, den pakken kosta 29,- og holder til tre studentmiddager. Du tar det du vil ha på en tallerken, varmer den litt i mikro med ost på toppen, går kjemperask og er kjempegodt. Det går også an å varme den i ildfast form i ovnen med ost, men det hadde ikke jeg tid til. Smaker fortreffelig uansett! 


Server! Bildet ser kanskje ikke veldig appetittlig ut, men dæven dette er godt altså! 


PS: Husk å krydre potene! Matpakke: Fruktbooster

Idag tok jeg meg endelig tid til å lage ordentlig matpakke! Jeg skal rett fra skolen på jobb, så jeg trengte noe som kan gi meg energi til å komme meg gjennom dagen. I tillegg til en youghurt fra den nye serien til Tine, NYT, lagde jeg meg denne lille energimatpakken: 


Mango skjært i biter, druer, macademianøtter og 2 stk oreowannabe-kjeks.

Matboksen er fra Verket Interiør og den fikk jeg av mamma til jul. I tillegg til å ha rom til forskjellig mat, sitter det også fast kniv og gaffel til lokket! Kjempesmart!

Anbefaler alle å investere i en slik matboks, man sparer masse penger på lang sikt;)Luksus frokost: Focaccia med kylling

Da jeg jobbet på Mamma Mia, hadde vi noen skikkelig gode kyllingfocacciar, men de er desverre veldig dyre. Så når jeg på søndag hadde lyst til å lage meg en skikkelig god søndagsfrokost, kjøpte jeg inn slik at jeg kunne lage de selv!Focacciabrødet er fra Rema 1000 og er ferdig laget. Putter man dette fem min i ovnen i brødristeren, blir det faktisk veldig godt! Selvfølgelig er hjemmelaget bedre, hvis man har tid, men det tok ikke jeg meg tid til...

Kyllingsalaten lages av salatkylling, majones, remulade og krydder. Jeg har brukt paprikakrydder, salt og pepper og litt karri og koriander. Så rører man dette sammen til en mølje og klatter på brødet. Putt på de grønnsaker du vil ha på, og vips så har du en kjempeenkel og god frokost! 

Når du kjøper inn, holder dette til maaange gode frokoster i løpet av den kommende uka. Man kan også lage dette som matpakke på jobb eller skole, så du sparer pengene fra kantina. Studentmat: Svinesteaklets med tzatziki til 25,-

Siden jeg er student med stramt budsjett, må jeg tenke på middager som ikke koster skjorta, men likevel smaker mer enn bare en kjapp grandis. 

Denne middagen er for to personer, eller til en student to dager på rad. Uansett er det 25,- per pers! Den går kjemperaskt å lage, er enkel og veldig god! 1. Kok ris.
2. Stek svinesteakleten.
3. Klatt på tzatziki, og ha på grillkrydder på risen. 
4. Nyt. 

Tips: Kan også serveres med brokkoli eller andre grønnsaker ved siden av for at den skal bli sunnere.

Middagstips: Fylt kyllingfilet på fransk/italiensk vis

Idag hadde jeg lyst på litt hverdagsluksus til middag, og bestemte meg for å prøve en av Rema 1000s mange middagstips under 100 lappen. Jeg har prøvd noen av disse oppskriftene tidligere, og vært kjempefornøyd!

Idag var det en av de italienske oppskriftene som sto for tur: Fylte kyllingbryst. Oppskriften var opprinnelig med potetmos, men jeg hadde en pakke fløtegratinerte poteter med franske urter liggende, så jeg brukte denne istedenfor!


Ingrediensene jeg brukte: Fløtegratinerte poteter, løvtynne kyllingfileter fra Rema 1000, 1 pk fersk mozerellaost, stjernebacon, salt, pepper og basilikum. Den ildfaste formen er med på bildet for å vise hvor fin den er! Den er fra Claire Wilson's serien, kjøpt på KID interiør. 

1. Lag potetene etter anvisning på pakken. 
2. Mens potetene står i ovnen, lag kyllingen. Trykk filetene flate med den flate siden på en kniv, eller det du måtte ha for hånden. Legg på tynne skiver av mozerella, krydre med salt, pepper og basilikum. Bruk gjerne frisk basilikum, jeg hadde bare tørket i krydderglass. På toppen legger du en annen flatbanket filet. 

3. Surr bacon rundt dette, og stek i panna med smør når potetene er ferdig. 
4. Jeg lagde en liten tomatsalat ved siden av, av salat, oppkuttet tomat og mozerella. Det var dette jeg hadde i kjøleskapet idag. Jeg krydra salaten med det samme som jeg krydra filetene med, og helte over litt olivenolje på toppen. 


Skålen er også fra Claire Wilson's serien fra KID Interiør. 

Jeg glemte å ta bildet av det ferdige resultatet før jeg hadde begynt å rote og spise på tallerkenen, så derfor legger jeg heller ut bildet fra rema.no til denne oppskriften. 
BON APETITE! Denne oppskriften var fantastisk god, jeg gir den en sterk femmer!

PS: Jeg har endret litt i forhold til originaloppskriften, bl.a. ved å bruke bacon istedenfor italiensk skinke. For den originale oppskriften til Rema 1000, trykk her.

King size vinflaske

Jeg skal lære meg å like rødvin snart, bare så jeg kan kjøpe meg sånne XXXXL vinflasker!
Det var mine foreldre som kom hjem med denne flasken en sommer, haha de er ihvertfall veldig glad i rødvin!:) 

Selv foretrekker jeg hvitvin, gjerne de søte variantene.. Jeg har ikke blitt helt voksen enda på den fronten, men min mor sier det kommer med alderen;) Det kan også ha noe med at de første rødvinene jeg drakk var laget av en kamerat sin far hvor korkene ikke var tette og vinen hadde gjæra... Jeg får liksom denne smaken i munn hver gang jeg smaker rødvin. Æsj. 


Den minste på bildet er normal størrelse!


Mors belgiske vafler!

Jeg og mamma var i Sandvika idag for å levere sykemeldingen min til jobben. Selv om jeg er blitt skikkelig forkjøla og tett i alt fra hals og oppover, ville mamma ha med meg inn på Sandvika Storsenter for å se på salget. Og hva ser vi? 

Et Belgisk vaffeljern på salg! Jeg har lenge gått å drømt om å kunne lage belgiske vafler, det er så sykt godt! Og mamma hadde akkurat fått servert vaflene hos en venninne, og ønsket seg sånn selv. Så hun var ikke akkurat vanskelig å overtale. 


Slik så det nye vaffeljernet ut, skikkelig retro design!

Vi kjappet oss hjem og begynte å lete etter en oppskrift på nettet. Her fant jeg denne:

Belgiske vafler, ca 20 stk: 

150 g smør
4 dl melk
4 egg, skilt i plommer og hvite
500 g hvetemel
100 g sukker
1 ts vaniljesukker
25 g gjær 
3,5 dl vann 
1 ss nøytral matolje 


1. Det første du gjør er å smelte smøret og ha i melken. Dette skal bli lunkent, ta fingertesten eller en dråpe på hånda for å kjenne. 
2. Bland hvetemel, sukker og vaniljesukker i en bolle, og rør inn melk, smør og eggeplommer.
3. Rør ut gjæren i lunkent vann. Så blander du dette inn i resten av røren sammen med oljen. 
4. Eggehvitene skal vispes stive og vendes inn i røra til slutt. 
Dette er viktig at du gjør forsiktig, så man ikke rører ut luften fra eggehvitene, det er dette som gjør vaflene luftige og fine! Bruk gjerne en slikkepott og "skjær" de stivpiskede eggehvitene inn i røra. Du trenger ikke å røre ut eggehvitene helt heller, klumpene smelter når vaflene stekes. 
5. Deigen skal nå heve i ca 30 min. 

Så er det bare å skru på ditt belgiske vaffeljern og lage kjempegode vafler!

For å få dem sprøere, legg dem på en rist etterhvert som de er ferdigstekt. Spis med smør og sukker (det er det beste!!) eller syltetøy og rømme. Det man spiser med vanlige vafler med andre ord. Det er også godt å dyppe dem i sjokolade. 


Deigen så skikkelig ekkel ut med klumper fra eggehviten, men klumpene smelter med en gang. Og vips så forvandles denne ekle guffa til dette:Velbekomme! 

Oppdatering: Jeg fant en annen oppskrift som vistnok skal gi en mer deigete røre, som igjen gir mer seige, klissete og søtere vafler:

BELGISKE VAFLER
Gjær, sukker, salt, mel, egg, smør, perlesukker

Bland 1 pose gjær med 80 ml lunken vann, 1 1/2 spiseskjer sukker,
 1/8 ts salt og la stå i 15 minutter.
Ha 470 ml mel i en stor bolle.
Lag et hull i midten, hell over gjærblandingen og kna deigen.
Fortsett å kna deigen, ha i 3 egg (1 om gangen). Og ha i 230 ml smør - 2 spiseskjer om gangen. Bland godt.
La deigen hvile til den har doblet i størrelse.
Fold i 240 ml perlesukker. La deigen hvile i 15 minutter.
hits